Ogromne właściwości zdrowotne czarnego bzu

Napar z czarnego bzu zwalcza przede wszystkim gorączkę i kaszel, ale dodatkowo, dzięki dużej zawartości witamin oraz minerałów, które wzmacniają wszechstronnie cały organizm, który szybciej poradzi sobie z infekcją. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i jagody bzu czarnego.

Czas zbioru bzu

Podstawowym surowcem są w tym przypadku kwiaty i owoce, ze względu na ich znacznie silniejsze właściwości lecznicze. Płatki kwiatowe zbierane są w maju i czerwcu, kiedy niektóre kwiaty są nadal słabo rozwinięte. Nie mogą wysuszyć się na słońcu, ponieważ ciemnieją i tracą właściwości lecznicze. Zbiera się te owoce wtedy, gdy wszystkie są dojrzałe, czarne i błyszczące. Łodygę należy usunąć po wyschnięciu.

Jakie są właściwości lecznicze?

Warto wiedzieć, że zawierają wiele flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, oleje, garbniki, triterpeny i sole mineralne. Ta przebogata kompozycja składników decyduje o właściwościach przeciwgorączkowych kwiatów. Ponadto czarny bez działa również jako środek moczopędne, uszczelniający ściany naczyń włosowatych i poprawiający ich elastyczność. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, są one również wykorzystywane do płukania gardła i leczenia zapalenia spojówek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *