Czy zdrowa żywność jest zawsze bezpieczna dla zdrowia człowieka?

Pojęcie „zdrowej żywności” jest ostatnimi czasami odmieniane przez wszystkie przypadki, co wiąże się bezpośrednio z panującą aktualnie modą na „zdrowy styl życia” oparty o prawidłową i zbilansowaną dietę oraz aktywność fizyczną. Niejednokrotnie wydajemy znacznie więcej pieniędzy tylko dlatego, że dany produkt znajduje się na półce oznaczonej mianem Ekologiczna Żywność lub zaopatrujemy się w świeże produkty na lokalnych targowiskach. Kluczowe pytanie jakie należy sobie zadać to czy zdrowa żywność rzeczywiście jest zawsze bezpieczna?

Czym jest zdrowa żywność?

Najogolniej rzecz ujmując, zdrowa i bezpieczna żywność to produkty pochodzenia naturalnego, pozbawione konserwantów i polepszaczy, które z założenia mają wywierać korzystny wpływa na zdrowie człowieka.

Bezpieczeństwo żywności a źródło jej pochodzenia

O to, czy dany produkt jest bezpieczny dbają w Polsce takie instytucje jak Państwowa Inspekcja Sanitarna czy Główny Inspektor Weterynarii. Zdarza się jednak, że zachęceni modą na ekologię kupujemy produkty spożywcze z niesprawdzonych źródeł, np. na targowisku. To, że dany sprzedawca zapewnia nas, że jego jabłka czy marchewki są całkowicie naturalne i ekologiczne o niczym nie świadczy. Nie mamy bowiem pewności, czy obok jego gospodarstwa nie znajduje się jakiś zakład przemysłowy lub nie przebiega droga szybkiego ruchu. Podobnie jest z mięsem, które musi bezsprzecznie pochodzić ze sprawdzonych źródeł i być przechowywane w odpowiednich warunkach. Należy także uważać na wszelkiej maści grzybiarzy. Na dobrą sprawę, nawet doświadczony grzybiarz może się pomylić, co w konsekwencji może mieć tragiczne skutki.

Reasumując, bez względu na to czy kupujemy produkty oznaczone logo BIO czy nie, najważniejszą kwestią bezpieczeństwa naszego zdrowia są sprawdzone źródła pochodzenia żywności bo tylko one gwarantują jakość jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *